Barion Pixel

Javítás

Javítás

Remélhetőleg erre sosem lesz szükség, de ha mégis megsérült volna a tófólia, akkor a dobozban találsz egy profi javítószalagot. 

A probléma diagnosztizálása 👩‍⚕️🔍 #

Csökken a vízszint? Ez lehet, hogy egyszerű párolgás, de komolyabb vízveszteség esetén sérülésről lehet szó a tófólián.

A lyuk megtalálása nem egyszerű feladat, de segíthetsz magadon úgy, ha hagyod, hogy a vízszint csökkenése megálljon. Nagy valószínűséggel a vízszinthez ±5 cm-en belül lesz a hiba.

Előkészítés #

A köveket és a növényeket is távolítsd el az érintett területről. A vizet szívd le a sérülés alá legalább 20 cm-rel.

Nincs szükség zavaró tényezőkre.

Tisztítás 🧽🖐️
Töröld szárazra a problémás területet, hogy megfelelő tapadást biztosíts a ragasztónak. A fólia ne legyen olajos, koszos, algás, tökéletesen tiszta felületre van szükséged.

Győződj meg róla, hogy száraz a fólia felülete, a ragasztószalag tiszta, száraz felületen tapad a legjobban.

Legyen méretes a javítószalag 📏
A szalag minden irányban legyen nagyobb a sérülésnél, legalább 5 cm-rel. Ha nagyobb vagy több javítószalagra van szükséged, akkor szerezd be, mielőtt tovább lépsz.

Ha túl nagy a javítószalag, akkor levághatod a felesleget, jól jöhet későbbre.

Ragasztás #

A ragasztószalag legjobban 15 fok felett működik. Ha túl hideg van, akkor érdemes lehet felmelegíteni a tófóliát és a ragasztószalagot pl. hajszárítóval. Vigyázz, nehogy a vízbe essen!

1. lépés
A javítószalag szürke része a ragadós része. Ezen van egy átlátszó védőfólia, amit első lépésként kezdj meg egy kicsit: 2-3 cm-nyit húzz le a védőfóliából.

2. lépés
A javítószalag már szabaddá vált ragasztós részét tapaszd rá arra a pontra a tófólián, ahol meg akarod kezdeni a ragasztást.

3. lépés
Az egyik kezed tartsd a javítószalagon, hogy ne mozduljon el.

A másik kezeddel nyúlj be a javítószalag alá és kb. 45 fokos szögben kezdd el lehúzni a védőfóliát, magad felé.

Ahogy haladsz a védőfólia lehúzásával, a másik kezeddel simítsd le a javítószalagot, hogy azonnal tapadni tudjon a tófóliára.

4. lépés
Mivel most már fent van a ragasztószalag, már csak annyi dolgod van, hogy jó erősen rásimítsd a szalagot a tófóliára. Használd a tenyered és az ujjaid (vagy egy üres, hengeres üveget): a javítószalag közepétől a külseje felé haladj a simítással.