Barion Pixel

Tófólia méretezés

Alapvető kérdés, hogy mekkora legyen a tófólia. A válasz magától értetődik, ha például egy 3 m x 5 m-es és 1 m mély hasáb formájú lyuk tátong a földben. Szorozd meg kettővel a magasságot, az eredményt add hozzá egyszer a szélességhez és egyszer a hosszúsághoz.

A legtöbb kerti tó azonban nem így néz ki. Vannak törések, kerek felületek, félszigetek, stb. Ez már kicsit nehezebb matek… Szerencsére van egy nagyon egyszerű megoldás.

Az alábbiakban egy gyorstalpalót olvashatsz a tófólia méretezésről.

1. Ásd meg a tómedret

Ne foglalkozz az elméleti méretekkel, vágj a közepébe! Ásd ki a kerti tó medrét, így a tófólia mérete valóságon alapszik.

2. Fektess egy madzagot a mederbe

Keress egy zsinórt, madzagot vagy bármi hasonlót, ami felveszi a meder formáját. Fektesd bele a mederbe keresztben és hosszában is.

3. Mérd le a madzag hosszát

Ahol a legnagyobb szélességet és hosszúságot vette fel a madzag az lesz a tófóliád szélessége és hosszúsága. A legnagyobb méretek megtalálásához több helyen is mérj.

4. Számolj a rögzítéssel is

A tófóliát rögzítened is kell, amihez legalább 50 cm ráhagyást javaslunk minden oldalon. Ez persze attól is függ, hogy milyen módon rögzíted vagy rejted el a tófóliát.