Barion Pixel

Tófólia típusok

Tófólia típusok

A tófólia típusának megválasztása lényeges kérdés. A tófólia típusokat a különböző alapanyagok határozzák meg, amelyeket a gyártás során felhasználnak. Éppen ezért a tófólia kiválasztásakor érdemes egy kicsit jobban belemélyedni a témába, ahelyett, hogy csak a vastagság és az ár viszonyát vetjük górcső alá. Egy egyszerű és gyors áttekintést olvashatsz az egyes típusok különböző tulajdonságairól.

A tófólia anyaga

A tófólia anyaga korántsem csak PVC lehet. Léteznek még műanyagból (elsősorban polietilén) és gumiból készült vízszigetelő fóliák is.

PVC tófólia

  • Látvány: a szűz PVC jellemzően sima, az újrahasznosított kocka- vagy homokmintás
  • Érzet: hajlékony, valamennyire nyúlik, melegben lágy, hidegben egyre keményebb
A lágy PVC hagyományos tófólia alapanyag. Létezik szűz PVC-vel készült változat és újrahasznosított verzió is. Ezért az elérhető változatok minősége a pocséktól a kitűnőig terjed. Lágyságát a hozzáadott lágyítónak köszönheti. Elsősorban hajlékony és némileg nyújtható is, de nem nyeri vissza úgy az eredeti formáját, mint a gumi. Napjainkban a legolcsóbb tófólia típus. Az UV sugárzással szembeni ellenálló képessége megfelelő, illetve gyártmányonként eltérő.

Erősített RPE tófólia

  • Látvány: a belső szövött szerkezet miatt hálós textúra, fényes felület
  • Érzet: -30°C-ban is úgy hajlik, mint +20°C-on, de nem nyúlik, valamivel merevebb a PVC-nél

A szövött-bevonatolt, másnéven Trius tófólia alapanyaga nagy sűrűségű polietilén. Nem homogén anyag, hanem kompozit: egy belső szövött háló és annak bevonataiból épül fel. Éppen ezért anyagerőssége elsősorban a szerkezetnek köszönhető, nem a vastagságnak. Az eredmény rendkívül könnyű, nagyon erős és mégis hajlékony (de nem nyújtható) fólia. Kiemelkedő UV-ellenállással bír.

EPDM tófólia vagy gumifólia

  • Látvány: teljesen sima, sötét szürke-fekete, kissé csillámos felület
  • Érzet: hajlékony, nagyon rugalmas, nyújtható

A Firestone EPDM tófólia, azaz gumifólia egy rendkívül rugalmas és hajlékony fólia. Árában az abszolút felsőkategóriát képviseli, de olyan egyedi tulajdonságai vannak, mint az akár 300%-os nyújthatóság. Ennek megfelelően erős anyag, de nem a végtelenségig: a nyújthatóság nem egyenlő a nagy anyagerősséggel. UV-ellenállása kivételes, hosszú élettartam várható el tőle.

Anyagerősség és vastagság

PVC tófólia

A vastagabb verziók erősek (1.0 mm-től felfelé), de itt már nagyot romlik az ár-érték arány: már csak alig vagy egyáltalán nem olcsóbb a magasabb minőségű BTL vagy Firestone tófóliáknál.

Erősített RPE tófólia

Relatív kis vastagság mellett (0.6-0.76 mm) is nagyon erős fóliák: a TRIUS Aqua RPE 24A és TRIUS Aqua RPE 30A Film tófólia anyagerőssége 2.0-2.5 mm-es anyagokéval megegyező (PVC vagy HDPE).

EPDM tófólia vagy gumifólia

Anyagerőssége a nyújthatóság ellenére nem kiemelkedően nagy, pl. egy 1.0 mm-es PVC vagy TRIUS Aqua RPE 24A tófólia erősebb az 1.02 mm-es EPDM fóliánál, de a rugalmassága révén így is ellenálló.

UV ellenálás

PVC tófólia

Az újrahasznosított verziók minősége gyártásonként eltér, ezért nehéz biztosat mondani élettartamukról. A szűz PVC-ből készülő fóliák 10-15 évig bírják a napsugárzást jó esetben. Vannak negatív tapasztalatok is, van amikor 6-7 év alatt elöregszik az anyag.

Erősített RPE tófólia

Gyarkolati tapasztalatok alapján jóval túlélik a garanciális időszakot. A 10 éves garancia mellett akár 20 év feletti, míg a 20 éves garancia mellett akár 30 év feletti élettartammal lehet kalkulálni.

EPDM tófólia vagy gumifólia

20 éves garanciáját jellemzően bőven túlteljesíti. A gumifólia nagyon jól bírja az UV sugárzást, így a leghosszabb élettartam is ettől a fóliától várható el.

Elérhető méretek

PVC tófólia

Jellemzően 4-6-8-10 m széles előre hegesztett tekercsekből vágható le a kért méret.

Erősített RPE tófólia

Teljesen egyedi igényekhez szabható az elkészült méret. 10 m2-től több ezer négyzetméterig méretezhető.

EPDM tófólia vagy gumifólia

A PVC-hez hasonlóan fix tekercsszélességekből lehet a kívánt hosszt levágni: 6.10-7.62-9.15-12.20-15.25 m a gyári szélesség.

Javíthatóság

PVC tófólia

A lágy PVC tófólia saját anyagával és lágy PVC ragasztó felhasználásával javítható házilag. Bátrabbak, hozzáértők javíthatják hőlégfúvós hegesztéssel is (elsősorbann 1.0 mm felett). Az évek során elöregedő anyag javíthatósága romlik.

Erősített RPE tófólia

A Trius tófólia egy speciális ragasztószalaggal javítható, amivel vagy önmagában a sérülést lehet lezárni vagy saját anyagából foltot lehet ragasztani rá. A ragasztószalagról csak le kell húzni a védőfóliát és felragasztani. A PVC-hez hasonlóan hőlégfúvós hegesztéssel is javítható.

EPDM tófólia vagy gumifólia

Az Firestone tófólia javítását saját anyagával és hidegvulkanizálással lehet elvégezni. A hidegvulkanizálás speciális ragasztóanyagok felkenését jelenti, amivel saját anyagát lehet foltként a fóliára erősíteni.

Javasolt felhasználás

PVC tófólia

Elsősorban akkor ideális választás, ha az anyagiak fontos korlátot jelentenek. A 0.5 mm-es változat olcsón elérhető, kis tavakhoz, macska- és kutyamentes helyekre megfelelő választás lehet. A vastagabb újrahasznosított változatok ára ugyan alacsonyabb, mint a hasonló vastagságú szűz PVC ára, de itt a minőség már nem garantálható. Nagyobb vastagságokban elveszíti jó ár-érték arányát.

Erősített RPE tófólia

Tómérettől függetlenül lehet alkalmazni. Ár-érték aránya kiemelkedő, mivel nagyon magas minőséget nyújt közepes ár mellett. Kifejezetten alkalmas nagyobb tavakhoz a könnyű súlya miatt. Nagyon bonyolult mederformák esetében valamivel többet kell igazgatni, mint a PVC-t vagy a gumifóliát, mivel csak hajlik, de nem nyúlik.

EPDM tófólia vagy gumifólia

Kis- és nagy kerti tó esetében is jó választás. Nagyon jól alkalmazkodik mindenféle formához, mivel nyújtható. Ezért bonyolult medrek esetében ez az ideális tófólia. Emellett jól ragasztható felületekre – pl. betonfal – a csomópontok, csőáttörések házilag is elkészíthetőek, köszönhetően a hidegvulkanizálásnak.