Barion Pixel

Tófólia típusok

A tófólia típusának megválasztása lényeges kérdés. A tófólia típusokat a különböző alapanyagok határozzák meg, amelyeket a gyártás során felhasználnak. Éppen ezért a tófólia kiválasztásakor érdemes egy kicsit jobban belemélyedni a témába, ahelyett, hogy csak a vastagság és az ár viszonyát vetjük górcső alá. Egy egyszerű és gyors áttekintést olvashatsz az egyes típusok különböző tulajdonságairól.

A tófólia anyaga

A tófólia anyaga korántsem csak PVC lehet. Léteznek még műanyagból (elsősorban polietilén) és gumiból készült vízszigetelő fóliák is.

PVC tófólia

  • Látvány: a szűz PVC jellemzően sima, az újrahasznosított kocka- vagy homokmintás
  • Érzet: hajlékony, valamennyire nyúlik, melegben lágy, hidegben egyre keményebb
A lágy PVC hagyományos tófólia alapanyag. Létezik szűz PVC-vel készült változat és újrahasznosított verzió is. Ezért az elérhető változatok minősége a pocséktól a kitűnőig terjed. Lágyságát a hozzáadott lágyítónak köszönheti. Elsősorban hajlékony és némileg nyújtható is, de nem nyeri vissza úgy az eredeti formáját, mint a gumi. Napjainkban a legolcsóbb tófólia típus. Az UV sugárzással szembeni ellenálló képessége megfelelő, illetve gyártmányonként eltérő.

Szövött-bevonatolt HDPE tófólia

  • Látvány: a belső szövött szerkezet miatt hálós textúra, fényes felület
  • Érzet: -30°C-ban is úgy hajlik, mint +20°C-on, de nem nyúlik, valamivel merevebb a PVC-nél

A szövött-bevonatolt, másnéven BTL tófólia alapanyaga nagy sűrűségű polietilén. Nem homogén anyag, hanem kompozit: egy belső szövött háló és annak bevonataiból épül fel. Éppen ezért anyagerőssége elsősorban a szerkezetnek köszönhető, nem a vastagságnak. Az eredmény rendkívül könnyű, nagyon erős és mégis hajlékony (de nem nyújtható) fólia. Kiemelkedő UV-ellenállással bír.

EPDM tófólia vagy gumifólia

  • Látvány: teljesen sima, sötét szürke-fekete, kissé csillámos felület
  • Érzet: hajlékony, nagyon rugalmas, nyújtható

A Firestone EPDM tófólia, azaz gumifólia egy rendkívül rugalmas és hajlékony fólia. Árában az abszolút felsőkategóriát képviseli, de olyan egyedi tulajdonságai vannak, mint az akár 300%-os nyújthatóság. Ennek megfelelően erős anyag, de nem a végtelenségig: a nyújthatóság nem egyenlő a nagy anyagerősséggel. UV-ellenállása kivételes, hosszú élettartam várható el tőle.

Anyagerősség és vastagság

PVC tófólia

A vastagabb verziók erősek (1.0 mm-től felfelé), de itt már nagyot romlik az ár-érték arány: már csak alig vagy egyáltalán nem olcsóbb a magasabb minőségű BTL vagy Firestone tófóliáknál.

Szövött-bevonatolt HDPE tófólia

Relatív kis vastagság mellett (0.6-0.76 mm) is nagyon erős fóliák: a BTL-24A és BTL-30A Film anyagerőssége 2.0-2.5 mm-es anyagokéval megegyező (PVC vagy HDPE).

EPDM tófólia vagy gumifólia

Anyagerőssége a nyújthatóság ellenére nem kiemelkedően nagy, pl. egy 1.0 mm-es PVC vagy BTL-24A tófólia erősebb az 1.02 mm-es EPDM fóliánál, de a rugalmassága révén így is ellenálló.

UV ellenálás

PVC tófólia

Az újrahasznosított verziók minősége gyártásonként eltér, ezért nehéz biztosat mondani élettartamukról. A szűz PVC-ből készülő fóliák 10-15 évig bírják a napsugárzást jó esetben. Vannak negatív tapasztalatok is, van amikor 6-7 év alatt elöregszik az anyag.

Szövött-bevonatolt HDPE tófólia

Gyarkolati tapasztalatok alapján jóval túlélik a garanciális időszakot. A 10 éves garancia mellett akár 20 év feletti, míg a 20 éves garancia mellett akár 30 év feletti élettartammal lehet kalkulálni.

EPDM tófólia vagy gumifólia

20 éves garanciáját jellemzően bőven túlteljesíti. A gumifólia nagyon jól bírja az UV sugárzást, így a leghosszabb élettartam is ettől a fóliától várható el.

Elérhető méretek

PVC tófólia

Jellemzően 4-6-8-10 m széles előre hegesztett tekercsekből vágható le a kért méret.

Szövött-bevonatolt HDPE tófólia

Teljesen egyedi igényekhez szabható az elkészült méret. 10 m2-től több ezer négyzetméterig méretezhető.

EPDM tófólia vagy gumifólia

A PVC-hez hasonlóan fix tekercsszélességekből lehet a kívánt hosszt levágni: 6.10-7.62-9.15-12.20-15.25 m a gyári szélesség.

Javíthatóság

PVC tófólia

A lágy PVC tófólia saját anyagával és lágy PVC ragasztó felhasználásával javítható házilag. Bátrabbak, hozzáértők javíthatják hőlégfúvós hegesztéssel is (elsősorbann 1.0 mm felett). Az évek során elöregedő anyag javíthatósága romlik.

Szövött-bevonatolt HDPE tófólia

A BTL tófólia egy speciális ragasztószalaggal javítható, amivel vagy önmagában a sérülést lehet lezárni vagy saját anyagából foltot lehet ragasztani rá. A ragasztószalagról csak le kell húzni a védőfóliát és felragasztani. A PVC-hez hasonlóan hőlégfúvós hegesztéssel is javítható.

EPDM tófólia vagy gumifólia

Az Firestone tófólia javítását saját anyagával és hidegvulkanizálással lehet elvégezni. A hidegvulkanizálás speciális ragasztóanyagok felkenését jelenti, amivel saját anyagát lehet foltként a fóliára erősíteni.

Javasolt felhasználás

PVC tófólia

Elsősorban akkor ideális választás, ha az anyagiak fontos korlátot jelentenek. A 0.5 mm-es változat olcsón elérhető, kis tavakhoz, macska- és kutyamentes helyekre megfelelő választás lehet. A vastagabb újrahasznosított változatok ára ugyan alacsonyabb, mint a hasonló vastagságú szűz PVC ára, de itt a minőség már nem garantálható. Nagyobb vastagságokban elveszíti jó ár-érték arányát.

Szövött-bevonatolt HDPE tófólia

Tómérettől függetlenül lehet alkalmazni. Ár-érték aránya kiemelkedő, mivel nagyon magas minőséget nyújt közepes ár mellett. Kifejezetten alkalmas nagyobb tavakhoz a könnyű súlya miatt. Nagyon bonyolult mederformák esetében valamivel többet kell igazgatni, mint a PVC-t vagy a gumifóliát, mivel csak hajlik, de nem nyúlik.

EPDM tófólia vagy gumifólia

Kis- és nagy kerti tó esetében is jó választás. Nagyon jól alkalmazkodik mindenféle formához, mivel nyújtható. Ezért bonyolult medrek esetében ez az ideális tófólia. Emellett jól ragasztható felületekre – pl. betonfal – a csomópontok, csőáttörések házilag is elkészíthetőek, köszönhetően a hidegvulkanizálásnak.